RFID labels anvendes i alle industrier. Køb RFID labels hos Etisoft.

Hvad er en RFID label?

14 apr 2024

En RFID label anvendes overalt, hvor der er varer eller produkt, der skal spores og registreres. RFID labels anvendes som aldrig før og i en bred vifte af løsninger. RFID labels er en nøglekomponent eller hygiejnefaktor i enkelt bestanddele af et produkt eller repræsenterer helheden af flere sammesatte produkter. Her får du en guide til, hvad er en RFID label?

Antallet af RFID labels eksploderer og tilhører et af de 8 teknologier, som definerer den moderne slupply chain kæde, ifølge Chistian Tize, fra Gartner Group . Prisen på RFID labels er faldet og det gør dem til en meget konkurrencedygtige løsning til sporing og styring af produkter. Læs mere om, hvad er en RFID label er og få den grundlæggende viden, du har brug for.

Prøv vores RFID labels

Vi har de stærkeste RFID labels på markedet. Dem skal du prøve. Ring og få tilsendt prøver på vores labels. Bagefter kan du få dem eksakt efter de mål og specifikationer, du har brug for.

John Briann Petersen. Ekspert i mærkning og etiketter. Etisoft Danmark

John Briann Petersen – Ekspert i mærkning

tel. +4551770133
jbp@etisoft.dk

Hvad er en RFID label?
RFID labels og RFID labelprinter

Grundlæggende viden om RFID labels

Hvad er en RFID label? Grundlæggende er en RFID-label en speciel type etiket. En etiket som kan sættes på produkter og som kan indeholde data om produktet. En RFID label kan have en overfalde, som du kan skrive på, med en RFID printer. Den kan indeholde f.eks. produktdata således, at du kan læse, hvad produktet indenholder, produktions nr, batch kode, dato, navn osv.

En RFID-label kan også indeholde en stregkode således, at du kan læse den med en traditionel stregkodelæser. Men det der gør RFID labelen unik er, at du kan skrive og læse indholdet fra en lillebitte computerchip og en lille antenne i labelen.

Det betyder at du nu løbende kan skrive og opbevare information om produktet. RFID står for Radio Frequency Identifikation. Det betyder, at du kan kan aflæse chippen i etiketten med en RFID læser, når du er i nærheden af RFID-labelen. Nu kan du modtage information om produktet, når du er i nærheden af produktet. Omvendt kan du også tillægge information ned i labelen, hvis den flyttes til f.eks. en ny lokation eller indgår i en ny proces.

RFID labels på kasser. RFID labels med print.
RFID labels på kasser. RFID labels med print

Hvad er en RFID label set i et hverdagsperspektiv

RFID-labels anvendes ofte i butikker til at holde styr på varelaget og sikre, at de rigtige produkter er de rigtige steder. Kommer du på biblioteket, så anvendes RFID labels til at holde styr på bøgerne eller på lageret. RFID-labels anvendes også som den chip der udløser en alarm på tøjet, når du går ud af forretningen. Det er samme teknologi, der grundlæggende søger for at vi kan betale trådløst med vores betalingskort eller den chip der ligger indeni moderne pas. 

Hvorfor skal du anvende RFID labels?

RFID-labels er anderledes end andre etiketter, fordi de har evnen til at overføre data trådløst gennem radiobølger. I modsætning til traditionelle etiketter med stregkoder behøver RFID labels ikke at have en læsbar overflade.

De kan være helt hvide eller en anden farve eller gennemsigtige. De gennemsigtige er transparente og du kan se kobberspolen. Traditionelle papir eller plastetiketter med produkt og stregkodeinformation er udmærket. Dog kræver det, at du er tæt på med din stregkodelæser eller du kan aflæse produktet fysisk.

Er den traditionelle etiket beskadiget i stregkoden, så kan den ikke læses med stregkodescanneren. Så skal du typisk have adgang til et tastatur for at indtaste koden. Bliver datoen eller batchkoden ulæselig på produktet, kan produktet ikke sælges. Der er derfor rigtig mange gode grunde til at vælge en RFID-label, frem for en almindelig stregkodelabel.

RFID labels på produkter. RFID labels bagside.
RFID labels – Her ses bagsiden af RFID labelen

Hvad består en RFID labels af?

RFID-labels er anderledes end andre etiketter, fordi de har evnen til at overføre data trådløst gennem radiobølger. Dette kan ikke lade sig gøre med traditionelle etiketter med stregkoder.

De kan være helt hvide eller en anden farve eller gennemsigtige. De gennemsigtige er transparente og du kan se kobberspolen. Traditionelle papir eller plastetiketter med produkt og stregkodeinformation er udmærket. Dog kræver det, at du er tæt på med din stregkodelæser eller du kan aflæse produktet fysisk.

Er den traditionelle etiket beskadiget i stregkoden, så kan den ikke læses med stregkodescanneren. Så skal du typisk have adgang til et tastatur for, at indtaste koden. Bliver datoen eller batchkoden ulæselig på produktet, kan produktet ikke sælges.

Med en RFID scanner, kan du blot pege i retning af RFID etiketten og aflæse indholdet af varen. Der er derfor rigtig mange gode grunde til, at vælge en RFID-label, frem for en almindelig stregkodelabel.

RFID label i medicinalindustrien. Gennemsigtige labels
RFID labels som er gennemsigtige. Uden print.

Hvad er en RFID label og chippen

I en RFID label er en fysisk chip. Den hænger sammen med en kopperantenne. Denne microchip kan leveres med forskellige lagerstørrelser i form af hukommelser, og denne hukommelse kan opdeles i 3 grundlæggende typer.

Chip

Her får du A – B -C om den fysiske chip i labelen.
A. Chipstørrelsen anvendes til aktivt at skrive og læse data fra. Fuldstændigt som en computerharddisk eller ramdisk, så kommer RFID labels i forskellige størrelser. Informationen gemmes i hukommelsesbanken, ”Electronic Power Code” (EPC) (Link). Standardstørrelserne for EPC er henholdsvis 96 og 128 bit. Men du kan få hukommelsesstørrelser, der kan variere baseret på den anvendte mikrochip.
B. Chippen indenholder data om selve tagget, f.eks. hvem er producent af tagget.
C. Chippen har data, der får tagget til at fungere, såsom adgang til en adgangskode og til at afvise adgangskoder. 

Antenne

Det er vigtigt at bemærke, at antenner kommer i mange former og størrelser. Du kan naturligvis få standardiseret RFID labels med standard antenner. Dog er det ikke alle antenner, der er gode til alle formål. Nogle RFID-applikationer kræver forskellige størrelser og former for antenner.

Det præcise antennedesign afhænger af flere faktorer, herunder den valgte mikrochip, det fysiske materiale, som indlægget er påført på og det fysiske miljø, som RFID labelen skal anvendes i. 

Vi kan kun anbefale, at du får nogle RFID label-prøver og at du får gode råd med på vejen inden, du køber RFID labels.

Indlæg

Chippen og antennen skal holdes på plads. Disse støbes ned i en fleksibel substrat. Substratmaterialet giver fysisk støtte og beskyttelse af de komponenter i RFID labelen.

Bæremedie

Antenne og chippen benævnes RFID-taggen. Den skal typisk sættes på et bæremedie, som passer til det produkt, der skal mærkes. Bæremediet kan være en etiket med en klæbende bagside eller en ikke klæbende tag. Det er vigtigt at bemærke, at der findes mange former for bæremedier.

Et bæremedie kan være af papir, plast eller andre kompositmaterialer. Disse bæremedier kan have forskellige styrker afhængig af klæbemidlet på bagsiden. Nogle RFID labels skal være let aftagelige og andre skal ikke kunne rives af produktet.

Bæremedie, indlæg, antenne og chip udgør tilsammen en RFID label. Hvert komponent samarbejder for at være i stand til, at fange radiobølger eller transmittere data trådløst. RFID er stærke og gennemprøvet teknologi. Alligevel er det vigtigt at vælge den rigtige RFID labels til den rigtige applikation og produktmærkning. 

RFID tag er en fysisk RFID label som er beskyttet.
RFID tag på en palle.

Hvad er en RFID label og hvad er en RFID tag

En RFID tag og en RFID label er ikke helt det samme. Alligevel bliver de to ord typisk brugt i flæng, da den grundlæggende teknologi er den samme. De har begge en chip og en antenne. 

En RFID tag referer til en lille elektronisk enhed, der er fastgjort et objekt for at identificere og spore det ved hjælp af radiobølger. RFID tags kommer i forskellige størrelser og former. De kan være indbygget i produkter eller som fysiske enheder, støbt ind i materialer.

Et praktisk eksempel er den brik du anvender, når du skal åbne en dør med automatisk lås til en dør. Det kan også være det armbånd, du anvender til en koncert eller meget store fysiske tags der er emballeret i et plastmateriale, som kan tåle fysisk hård påvirkning. Disse anvendes f.eks. i en vaskehal eller kan anvendes i hårdt vejr og sættes på en container.

RFID label på en ledning. Sat på som et "flag" eller vedhæftelse til på produktet.

RFID label til elektronik

8 gode råd om hvad er en RFID label og hvad du skal overveje

Hvad skal du overveje, når du vælger en RFID label? Dette er en tjekliste, som du kan anvende når du skal købe RFID labels.

1. RFID label og indlægsstørrelse

Produkter der skal mærkes med en RFID label, kan varierer i størrelse. Du skal generelt købe en RFID label, som passer præcist til det produkt, du gerne vil mærke. Etisoft har egen produktion af RFID etiketter og har mange standardstørrelser. Dog giver det ofte god mening at få en label, som passer præcist til dit produkt.

Indlægget skal naturligvis kunne indeholdes under den fysiske label. I den forbindelse er det vigtigt at vurdere, hvor stor en læseafstand, du har brug for. Jo større indlæg og antenne, jo større læseafstand får du.

RFID labels i alle størrelser. Køb RFID labels hos Etisoft.

RFID labels kommer i alle størrelser.

2. Overflade

Hvilken overflade skal du mærke på? Produktoverfladen påvirker hvilket klæbemiddel og hvilket materiale, der kan anvendes. Vi anbefaler at du stille følgende spørgsmål:

1. Skal labelen sidde på en ru eller meget glat overflade?
2. Er overfladen som der skal mærkes på, våd eller tør?
3. Hvilken type overflade mærker du på (metal, plastik, glas, andet)?
4- Hvilken type lim – klæbemateriale har du brug for?

3. Monteringsmetode og orientering

Viste du, at det har betydning, hvordan du kan læse RFID tagget afhæng af, hvordan RFID-læseren er placeret. Placeringen påvirker RFID-ydelsen og læserækkevidden. Muligvis skal du anvende et flag eller finne, til at adskille indlægget fra overfladen på produktet, for at læsesikkerheden bliver bedre. Se billedet: RFID label til elektronik.

RFID label på ampuller. Leveret af Etisoft. Direkte fra fabrik

RFID labels på ampuller

4. Omgivelser og miljø

Her får du nogle af de spørgsmål, som du skal svare på, når du skal bestille den bedste RFID label til dit produkt.

a) Hvilken temperatur har omgivelserne og produktet, idet øjeblik RFID labelen bliver påsat produktet?

b) Hvilken temperatur og temperaturudsving skal RFID labelen kunne håndtere, over hele dens levetid?

c) Hvor lang levetid skal RFID label have?

d) Skal RFID labelen være kemisk resistent?

e) Hvilken slid og mekanisk påvirkning skal mærket kunne tåle?

f) Vil RFID tagget blive brugt én eller mange gange?

g) Skal labelen kunne tåle sterilisering?

RFID label der er indbygget i et produkt

RFID label i et elektronikprodukt.
Usynligt for forbrugeren.

5. Radiofrekvens

Fordelen ved en RFID label er, at den kan læses på afstand og den fysiske etiket eller label behøver ikke være synlig. RFID labelen kan sidde på bagsiden af en kasse eller gemt i et panel på et produkt, gemt bag elektronikken eller sidde et andet utilgængeligt sted. 

Men i visse miljøer har RFID teknologien begrænsninger. Hvis du forsøger at mærke en vandflaske eller en beholder fyldt med væske, absorberer væsken RF-signalet. Men selvfølgelig er der en løsning på det. Du monterer RFID labelen således, at det sidder frit og stikker ud som et lille flag på produktet. 

Skal du mærke metalgenstande kan RF-signalet blive svagt, hvis du monterer RFID labelen direkte på produktet. Her er problemet, at RF signalet bliver reflekteret for meget. Selvfølgelig er der en løsning på den udfordring. Etisoft tilbyder RFID labels, som er designet til at sidde på metal. 

Vi anbefaler dig altid at lave en test af RFID labels og læsning på afstand. Så kan du afprøve forskellige RFID labels og få et hurtigt og pålideligt signal, når du aflæser et produkt. 

6. Hukommelse

Helt afhængig af, hvor meget data der skal skrives til chippen, så har du brug for at vælge den rigtige chipstørrelse. Vi anbefaler at du prøver med standardiseret RFID labels først, da de naturligvis er mere økonomiske. Udfordringen er til tider at få indlægget (chip+antenne=indlægstørrelse) til at matche dimensionerne på det fysiske produkt. Men bare rolig, Etisoft har et kæmpe udvalg af standard RFID labels og egen fabrik, således at du kan få præcis den hukommelse og indlægsstørrelse, du har brug for. 

7. Hardwarekompabilitet

En RFID tag eller RFID label er kun nyttig, hvis du har det korrekte RFID-hardware. Du bør overveje, hvor stor og hvor avanceret en RFID printer du har brug for. En RFID printer kan printe på den fysiske label og samtidigt kode RFID lablen med information, f.eks. batch nr., serienummer, ean nr. mv.

Her ud over skal du overveje, om du skal have automatisk påsætning af RFID labels. Her kan Etisoft være behjælpelig med, at du får de rigtige hardwarekomponenter, der passer til din økonomiske ramme og den hastighed, holdbarhed og vedligeholdelsesfrekvens, som passer til din produktion.

8. Færdige produceret RFID labels som er færdigkodet

En anden god økonomisk løsning som du kan overveje er, at få færdigkodet RFID labels med f.eks. print, leveret direkte fra Etisofts fabrik. Så har du grundlæggende en rulle med f.eks. et løbenummer kodet i RFID labelen og måske et flot farverigt logo og produktinformation på en etiket. Når du skal anvende et serienummer, tager du blot en label fra en rulle af RFID labels og registrer kode og produktet sammen. Således har du en meget flot løsning, som er økonomisk og nem. 

RFID label til metaloverflader

RFID labels til metaloverflader

Kontakt Etisoft og få råd til de bedste RFID labels

Selfølgelig er du velkommen til at kontakte Etisoft og spørger mere om, hvad er en RFID label og hvad du skal være opmærksom på, hvis du ændre RFID labels eller teknologi.

Hos Etisoft kan du få råd fra de bedste eksperter inden for branchen, som har arbejdet med RFID labels i årtier. Sandsynligheden for at vi allerede kender de fysiske udfordringer du har, er store, da vi hvert år taler med massere af virksomheder, der skal anvende RFID.

Derfor kan vi kun opfordre dig til at tale med os om RFID labels. Her kan du altid få et godt råd og en prøve med hjem af en RFID label, direkte fra vores fabrik. 

Her produceres RFID labels hos Etisoft

Lignende artikler

Back to top